Expertblogg: Motionera dina spegelneuroner för en bättre värld

För många år sedan intervjuade jag en professor på Karolinska Institutet, som betonade hur vi människor älskar att tro att vi är rationella och förnuftsstyrda varelser. Vi som så gärna vill tro att vi fattar välgrundade och logiska beslut utifrån sakligt inhämtade fakta, är i själva verket extremt emotionella och känslostyrda. Det är bara att vi inte känner till det…

Jag tänker ofta på det han sa och på hur vi på alla sätt försöker bena upp orsaken för mänskliga beteenden, numera ofta med sofistikerad hjälp av sådant som eyetracking och kartläggning av vad vi söker, köper och öppet gillar på nätet.

De små överblickbara samhällen vi levt i under tusentals år har ersatts av överväldigande globala format, där det är mycket svårare att bedöma varandras tillstånd och avsikter. Alla yttre krav på synlig framgång och välpolerade fasader gör det ännu mer troligt att vi så långt möjligt försöker undvika att blotta rädsla och sårbarhet.

Samtidigt uppdagas gång på gång hur många makthavare vi har med närmast obefintlig förståelse för hur de har det längre ner i hierarkin. Kanske krävs det mer än någonsin en utvecklad inlevelseförmåga för att kunna underhålla fredliga och goda relationer och inte tas på sängen av oväntade upplopp?

Faktum är ju att vad vi tänker, känner och gör får stora konsekvenser i våra inre, avancerade biokemiska apotek. Där utsöndras nämligen vitt skilda ämnen, utifrån olika känslor. Alltifrån de mest behagliga myshormoner, när vi njuter av sådant som vänskap, kärlek, närhet, skönhet, god mat, naturen eller musik, till de mest obehagliga stresshormoner när vi känner oss hotade, jagade, otillräckliga, maktlösa, utfrysta, ensamma och separerade.

Våra medfödda spegelneuroner, som kan tolka och ana hur andra mår, är i varierande grad aktiva hos oss. Jag förbluffas ofta över hur lättlurade våra hjärnor är, när våra spegelneuroner till och med får oss att med liv och lust engagera oss i helt påhittade TV-serier. Även när vi känner igen skådespelarna och vet precis vilka de är, accepterar vi glatt att de låtsas vara någon annan. Vi roar och oroar oss med deras rollkaraktärer, vi ojar oss, hejar på, skräms, sörjer och bryr oss om något som är totalt hitte-på!

Jag tror ändå att det är nyttigt att vi alla regelbundet tränar våra spegelneuroner för att förstå varandras utgångspunkter och bevekelsegrunder, varför inte genom rollspel (eller via dataspel om man föredrar den formen)?.

När jag leder konferenser brukar jag alltid bemöda mig om att förstå både de medverkandes och deltagarnas perspektiv och behov, inte minst vad som är viktigast för medarbetarna just nu. "Undrar om det här, som ledningen prompt vill berätta om, verkligen håller medarbetarna vakna om nätterna, eller kan det vara något helt annat, som mina välutvecklade spegelneuroner kan hjälpa till att upptäcka?"

Det tilltalar mig att tänka på hur jag kan hjälpa ledare att förfina sitt ledarskap genom att väcka deras spegelneuroner, där en av funktionerna just är att läsa av och stödja sina medmänniskor. (Vi talar då förstås om ledare med goda avsikter, eftersom samma kunskap i fel händer självklart kan användas för att manipulera de underlydande effektivare...).

Min salig pappa Olle brukade betona vikten av att ha "väloljade associationsbanor", och samtidigt ha järnkoll på vad som är fria associationer och vad som är verklighet. Han menade att då kan kreativitet och innovationsförmåga blomstra, medan man fortsatt har sin mentala hälsa i behåll.

Om vi vinnlägger oss om att regelbundet motionera vår inlevelseförmåga och träna oss till mer medkänsla för att kunna handla så att vi minimerar lidande och förebygger katastrofer, skulle det förmodligen leda till många färre chockartade och smärtsamma uppvaknanden för våra ledare, både i arbetslivet och politiken!

Tid att fånga budskapet i det gamla ordspråket:

"Den kapten som lyssnar på däcksvabbarnas skvaller drabbas inte av myteri..."

Annika Dopping

 

Annika Dopping är kommunikationsstrateg och entreprenör, specialiserad på hållbarhet inom ledarskap, hälsa och miljö. Efter att ha varit tf programchef i två år vid TV4:s start har hon producerat ett 100-tal TV-program om mänskliga frågor. Idag leder och producerar hon konferenser, gör filmer och podcasts, arbetar med omvärldsanalys, affärsutveckling, R&D, utbildning och intern och extern kommunikation för företag med hållbarhetsprofil.

 +46 8 562 00 480
© Great Place To Work® Institute. All Rights Reserved.
made with by CIC